1.Naturen lär oss!

Örn 1

VID vingspetsarna på flygplan bildas kraftiga, korkskruvsliknande luftvirvlar. De här virvlarna skapar luftmotstånd, vilket ökar bränsleförbrukningen. De stör också andra flygplan. Det tar tid innan sådana luftvirvlar försvinner, och därför får plan inte starta för tätt inpå varandra från samma startbana.

Flygingenjörer har kommit på ett sätt att minska de här problemen och har utvecklat winglets , dvs. uppåtriktade vingspetsar. Idén kläcktes när man studerade segelflygande fåglar, som vråkar, örnar och storkar.

Intressanta fakta: När de här fåglarna flyger, böjs vingspetsarna uppåt tills de är näst intill lodräta. Det ger mesta möjliga lyftkraft med kortast möjliga vinge. Dessutom förbättrar det flygförmågan. Ingenjörer har tagit fram flygplansvingar med en liknande utformning. Tester i vindtunnlar har visat att om vingspetsarna har exakt rätt böjning och anpassas till luftflödet, förbättras planets prestanda med 10 procent eller mer. Det beror på att winglets minskar virvlarnas storlek och därmed också det resulterande luftmotståndet. Dessutom genererar de en dragkraft som ”neutraliserar en del av luftmotståndet från flygplanet”, enligtEncyclopedia of Flight.

Med hjälp av winglets kan planen flyga längre, lastas tyngre och ha kortare vingar, vilket är en fördel när de står parkerade. Dessutom spar man bränsle. Enligt Nasa sparade flygbolag världen över omkring 7 600 miljoner liter flygbränsle under 2010, vilket bidrog till att flygplansutsläppen minskade kraftigt.

flygplan 1

Ha en bra dag alla!

Annonser

36 thoughts on “1.Naturen lär oss!

 1. Man måste beundra de forskare som håller på år efter år. Så mycket praktisk nytta vi haft av alla sorters uppfinningar. Kram

 2. Mors..Ja det är mörkt,,här ser det lite disigt ut just nu,men det ska visst klarna upp..Graderna nu på 0..Vi har mycket att lära av naturen,fåglarna har ju flugit sedan urminnes tider,så dom har finslipat tekniken under många år,till glädje för dagens flygtekniker..Haé Bra.

 3. Det var viktiga kunskaper du ger oss. Där ser man att det är viktigt för vetenskapsmännen att studera naturen också och inte bara gissa sej fram.

  Kram/Gilla

 4. Häftigt ju!

  sv;
  Nej då, det ska jag inte glömma! Jag får fruktansvärt ont i öronen om jag är utan propparna. Tack detsamma! Kram 🙂

 5. Bra att lära av naturen. Och humlor och helikoptrar kan inte glidflyga alls. Eller kan helikoptrar? Humlan kan flyga, vilket den inte ska. Vem nu bestämmer det, om inte humlan själv. Äsch.

 6. Ja det finns mycket att både ta tillvara och lära av naturen, icke att förglömma….
  Idag har vi både fått lite vitt på marken och sen kom solen fram, julkänslan börjar infinna sig också…
  Kram vännen och sköt om dig♥

 7. Nu smyger jag in och säger godnatt, jag är så trött att jag knappt tar mig till sängen. Så blkir det när man somnar i soffan..**
  Natti vännen o suss gott
  Kram o pösssss..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s