2.Naturen lär oss !!

Honung är nyttigt och gott !

vaxkaka
men visste ni??

HONUNGSBIN (Apis mellifera) bygger sina vaxkakor av vax som utsöndras från körtlar på bakkroppens undersida. Vaxkakorna anses vara ingenjörskonst på högsta nivå. Varför då?

Intressanta fakta: Under flera hundra år har matematiker anat att hexagonen, dvs. sexhörningen, överträffar den liksidiga triangeln och kvadraten – eller någon annan form för den delen – när det gäller att ge maximalt utrymme med minsta möjliga mängd byggnadsmaterial. Men det kunde inte bevisas förrän 1999, då professor Thomas Hales lade fram matematiska bevis för att regelbundna hexagoner är det bästa sättet att med minsta möjliga mängd byggnadsmaterial dela upp en yta i lika delar.

Genom att använda sig av hexagonala celler utnyttjar bina sin yta till fullo och producerar en lätt men stabil vaxkaka. De använder då minimal mängd vax men får maximalt med utrymme för honungen. Det är inte konstigt att vaxkakan har beskrivits som ett arkitektoniskt mästerverk.

Forskare använder sig av principen bakom vaxkakan när de utvecklar tåliga och utrymmeseffektiva strukturer, så kallade bikupestrukturer. Ett användningsområde är flygplansdelar, som kan tillverkas av material med bikupestruktur för att göra planen starkare och lättare och därmed mer bränslesnåla.

 Ha en bra dag alla!

Annonser

39 thoughts on “2.Naturen lär oss !!

   • Det var ju skönt för Kjell att slippa så många mediciner. speciellt den jag får ont i skallen av. Nu har jag ju inte tagit den idag och har absolut inte ont, för verkan av medicinen har ju slutat nu.

    Man kan ju inte sluta medicinerna själv, utan får ta läkarna till hjälp och det är det jag hoppas att jag får i morgon.

    Kram/Gilla

   • Vi tog bort Kjells mediciner mad hjälp av läkare det togs prover hela tiden Och det tas prover än..Om man googlar på biverkningarna på medicinerna blir man rädd!! Hoppas att du får hjälp imorgon! Kram!

 1. Så bra beskrivet om hur bina bär sej åt att göra sina vaxkakor. Honung är både gott och nyttigt.

  Sibbe har lovat att färga mitt hår idag. Eftersom vi använder Henna, så använder vi lite honung i smeten, för att få den att hålla lagom ihop. Där kom en av nyttigheterna. Hehe! Nu, när jag har varit förkyld, så har jag druckit varmt honungsvatten också. Men hostan har inte gått över ändå.

  Sv: Pillrena hjälpte för stunden, men eftersom jag har tagit mer av den medicinen sen dess, så har huvudvärken kommit tillbaka ännu mer. Jag tänker hoppa över den tills i morgon. För jag hade den i somras också och fick huvudvärk då med. I morgon ringer jag till lasarettet igen och försöker få den medicinen utbytt.

  Kram/Gilla

   • Jag SKA ringa i morgon men jag kommer inte att ta den medicinen innan dess. Jag hade jätteont i huvudet i morse. Nu har det onda gått bort. Men det beror ju på att jag inte har tagit den medicinen idag.

    Kram/Gilla.

   • Sv: Jag visste inte i somras vad det var som gjorde att jag hade så ont i huvudet då. Men jag tog ju den medicinen bland annat sen jag hade min TIA. Jag hade ju flera mediciner än den, så jag förstod ju inte varför. Nu skulle jag byta ut en av dom som jag fått efter infarkten till den jag hade i somras. Då fattade jag varför jag hade så ont.

    Kram/Gilla.

   • Kjell hade också en massa mediciner när han fick pacemaker .Nu har han bara albyl .Han tar albyl istället för trombyl.Vi har tagit bort ettt efter ett med läkares hjälp..Kram!

 2. Intressant att läsa om honungen. Jag tycker om honung, och varmt te med honung lindrar gott vid förkylning
  Det blev inget städa för mig idag. Jag var för trött, men jul blir det nog ändå…
  Kram vännen och ha det gott
  Förresten, jag säger nog godnatt nu redan. Ja när jag ändå har datorn på. Det blir nog sängen tidigt för mig sen….
  Natti vännen och suss gott sen
  Pössss o kram♥

  • Jag kan lova dej att det blir jul ändå även om du inte har städat.. Städa kan du göra efteråt eller när du inte är trött!! Nattikram och Pööössssssssssssss

 3. Det stod om någonting liknande på mjölkpaketet, att hus skulle kunna byggas av pentagoner så att de inte blåses bort under naturkatastrofer… Ligger någonting i det där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s