Spökdjur..

spökdjur

DE FLESTA skulle säga att den är söt, andra tycker den är bisarr. Den har spinkiga ben, mjuk päls och stora, glänsande ögon. Kroppen är drygt en decimeter, och den väger runt ett hekto. Vad är det för något? Det är ett spökdjur!

Vi ska se närmare på det filippinska spökdjuret. Dess ögon, öron, händer, fötter, ben och svans ser oproportionerligt stora ut i jämförelse med den lilla kroppen. Men en närmare titt på de här besynnerliga dragen avslöjar en genialisk formgivning.

HÖRSEL: Spökdjuret kan rulla ihop, fälla ut och vrida sina lövtunna öron för att uppfatta mycket svaga ljud. Med hjälp av sin skarpa hörsel kan den både undvika rovdjur, till exempel vildkatter, och lokalisera villebråd. Vid mörkrets inbrott börjar den lyssna efter syrsor, termiter, skalbaggar, fåglar och grodor. När den upptäcker ett ljud vänder den hela huvudet i den riktningen, och de utstående ögonen fäster blicken på den blivande måltiden.

GRIPFÖRMÅGA: Spökdjurets händer är skräddarsydda för att få grepp om smala grenar. Fingertopparnas karakteristiska trampdynor med åsar ger ett stadigt grepp, precis som mönstret på ett bildäck. Den måste också klänga sig fast när den sover. Då ger åsarna på undersidan av den långa svansen det stöd den behöver för att hålla sig på plats.

 SYN: Inget annat däggdjur har så stora ögon i förhållande till sin kroppsstorlek. Faktum är att vart och ett av spökdjurets ögon är större än hjärnan! Ögonen kan inte röra sig i sina hålor, och därför stirrar spökdjuret alltid rakt fram. Är det här en nackdel? Egentligen inte, för en annan förmåga kompenserar det här: den kan vrida huvudet 180 grader åt vartdera hållet.

RÖRLIGHET: Spökdjurets långa ben gör att den kan hoppa så långt som sex meter – mer än 40 gånger sin egen längd! Den jagar nattetid och hoppar då med fingrarna utsträckta för att kunna gripa tag i sina offer med millimeterprecision.

Spökdjur överlever sällan i fångenskap, dels för att de har glupande aptit på levande insekter, dels för att de avskyr att människor handskas med dem. Men detta unika lilla djur fortsätter att fascinera den filippinska befolkningen. Nästan varje detalj kring den här storögda varelsen kan göra en helt förbluffad.

År 1997 beslutade regeringen i Filippinerna att det filippinska spökdjuret skulle ses som en ”särskilt skyddad” art. Det betyder att det är olagligt att jaga den, att skada dess habitat eller att ens ha den som husdjur. Spökdjuret har blivit en turistattraktion i Filippinerna och är mycket omtyckt av lokalbefolkningen.

 Ha en bra dag alla!

Annonser

34 thoughts on “Spökdjur..

 1. Jag tycker den är väldigt söt på bild, men om jag skulle skrivit om den i min blogg hade den hamnat i kategorin Läskiga djur. Kram

 2. Ja inte vet jag vad jag skall kalla dem, de går an att se dem på bild, men i verkligheten skulle jag tycka att de verkligen är fula och bisarra. Kram

 3. Men nu har jag sovit igen här i soffan, dags att masa sig in till sängen,
  Natti vännen o suss gott
  Pösss o kram, jag smyger tyst ut………….

 4. Söta, tycker jag. Visst är blicken stirrig men ändå. Stora ögon brukar ju betyda god syn i djurvärlden. Men inte hos oss tvåfotingar. Lite lustigt.

 5. Tycker dem är söta men samtidigt läskiga så det är ju inte så… Lätt 😀

  sv;
  Nej, det har du rätt i! Maten är vietnamesisk med kinesiskt stuk på allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s