3.Naturen lär oss!

Ormskinnet!!

orm

EFTERSOM ormar krälar på sin buk måste de ha ett skinn som tål ständig friktion. Vissa arter klättrar uppför skrovliga trädstammar medan andra gräver ner sig i grov sand. Vad gör ormskinnet så slitstarkt?

Intressanta fakta: Tjockleken och strukturen på skinnet kan variera från art till art. Men en sak har alla ormar gemensamt: skinnet är hårt på utsidan men blir mjukare ju längre in man kommer. Vad är fördelen med det? ”Material som övergår från en styv utsida till en flexibel insida kan fördela tryck över en större yta”, säger forskaren Marie-Christin Klein. Ormskinnets unika struktur skapar tillräcklig friktion mellan kroppen och underlaget för att ormen ska kunna förflytta sig framåt. Samtidigt gör strukturen att trycket fördelas jämnt, så även när ormen tar sig över vassa stenar skadas inte skinnet nämnvärt. Det är nödvändigt att skinnet är så här slitstarkt, eftersom ormen bara ömsar skinn varannan eller var tredje månad.

Material med ormskinnets egenskaper kan komma till användning inom det medicintekniska området, till exempel för att utveckla slitstarka implantat med optimalt anpassad friktion. Och transportband som bygger på ormskinnets konstruktion skulle inte kräva så mycket miljöfarliga smörjmedel.

Ha en bra dag all!

Annonser

27 thoughts on “3.Naturen lär oss!

 1. Det finns mycket bra saker som vore suveränt för oss människor att kunna använda…frågan är ju bara om det går att få fram lika bra saker på syntetisk väg. Kramiz

 2. Mors,jag säger som ”Skuggan” detta är inget jag gillar..
  Här är det stjärnklart ett par minusgrader,,få se om solen dyker upp straxt före kl 09:00.Haé Bra.

 3. Vi kan lära oss mycket av naturen! Fast jag tycker allt att ormar är lite läskiga… Om man inte vet att den är ogiftig och inte vill kramas för hårt, vill säga. Då stör dom mig inte 🙂

 4. Jag är ju inte den, som skriker Hurra!, när jag ser en orm. Men jag måste ju säga att oftast har de ju vackert mönster på sej. Inspirerande.

  Kram/Gilla

   • Du tror väl ändå inte, att jag skulle ge mej på att klappa en orm, hur fin den än var.

    Idag har jag haft tvättstugan och medan maskinerna gick, så var jag och såg på TV om de förskräckliga terrordåden nere i Paris. Bra gjort av SVT att ha utökad nyhetsrapportering under hela dan.

    Kram/Gilla

 5. Intressant att veta om ormskinnet, men ormar får gärna hålla sig på avstånd från mig.
  Idag har jag tagit det väldigt lugnt, sovit rätt mycket, så du kan vara nöjd med mig..**..
  Nu ska jag sova igen,
  Natti vännen och suss gott
  Pössss o kram**

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s