Öppen Fiber.

Vi ska få öppen fiber här i vår gata Ja inte bara vår gata utan nästan hela Höör.
Det kommer att kosta 19.900 om man beställer nu när de har en drive.Senare blir det 38.000
De lovar att internet kommer att gå fortare.

Ljuset reflekteras i fibern

Ljuset färdas i en hastighet av ca 300 000 km/sek. Den hastigheten håller ljuset i det oändliga så länge det färdas i ett vaccum, alltså utan något som helst hinder. I fibern är ”hindret” en mycket ren glas eller plastkärna som styr ljuset genom s.k. total reflektion vilket innebär att ljuset studsar fram i en noggrant uträknad vinkel mot kärnans ytterhölje. Ljussignalen kan på så sätt styras kontrollerat långa sträckor mellan en sändare och en mottagare.

Hur kan ljus bli en film på TV:n?

I sändaren sitter det en laser som skickar en ljusimpuls (kodad från en digital signal) som färdas genom fibern till mottagaren. I mottagaren omvandlas ljusimpulserna till en digital signal som via modemet går ut till TV, dator och telefon.

Fiber vs koppar

Det gamla kopparnätet har inte kapacitet nog för att klara av framtidens internettjänster. Kopparnätet är inte utvecklingsbart och kommer på sikt att avvecklas. Kapaciteten i en fiberoptisk kabel är i det närmaste gränslös och kan utan problem samtidigt användas för telefon, tv och internet.

Fiberns fördelar
 • Elektromagnetisk interferens

  Till skillnad från koppar – som leder elektrisk ström – leder fibern ljus och är därför immun mot elektromagnetisk energi som kan påverka signalen negativt. Optisk fiber påverkas dessutom inte av åska och är alltså en säkrare metod för att överföra data.

 • Överföringskapacitet

  Fiber har en högre överföringskapacitet än koppar. Fibern kan vara tunn som ett mänskligt hårstrå och klarar av att hantera flera hundratusen telefonsamtal till skillnad mot en kopparledning som bara klarar omkring trettio. Med tanke på att en fiberkabel kan bestå av flera hundra fibrer blir fibernätets kapacitet i princip obegränsad.

 • Lägre kostnad

  Själva fibern är billigare än koppar och klarar mycket längre sträckor med mycket låg singnaldämpning. Detta innebär färre accesswitchar än ett kopparnät som kräver en switch var 100 meter. Livslängden på fiberkabeln är mer än 50 år och när den behöver bytas ut krävs ingen ny grävning eftersom ny kabel enkelt blåses in med tryckluft.

 • Ej brandfarlig

  Fiber är dielektrisk, vilket betyder att det inte finns någon elektrisk ström som flyter igenom. Koppar som däremot leder ström kan orsaka brand om den är gammal eller sliten.

 • Avstånd

  Fibern förlorar endast 3 % av sin ursprungliga signalstyrka på 100 meter. Dämpningen av fibern påverkas inte när överföringen ökar eller minskar. Den högsta tillåtna dämpningen på 100 meter för kopparkabel (kategori 6A) 100 MHz, är 20,9 dB vilket motsvarar en förlust på 94 %.

Ha en bra dag alla!

Annonser

33 thoughts on “Öppen Fiber.

 1. Jo de börjar prata om de här oxå, vi bor ju ganska långt ut i skogen:) men de säger vi ska få o de vore underbart. Vet det är framdraget till våra telestationer här för jag ringde när vi köpte och kollade priset o då låg de på 150 000 fram till oss – de lägger man ju knappast. Nu säger de 20 000 när de är så dax o de är de värt, för de där är ju framtiden. Men de gäller att tillräckligt många längs vägen hit ansluter sig. Så man får hoppas
  Kramiz o ha en fin torsdag

  • Godmorgon! Jag frågade om det beror på hur många som ville ha fiber. Svar jag fick var att de lägger ut fiber nu och ger ett erbjudande.Sen får de som vill ansluta sig till ett bra pris. De som sen vill ha fiber när erbjudandet är över får betala mer.Ha en bra dag! Kram!

 2. Ja detr är det man vill tro,att värdeökningen är så stor med fiber,,men till slut är det vad en ev,köpare vill betala,då brukar det hamna på ca 15000-25000..så ser det ut här i Skutskär..Haé Bra.

 3. Det är mycket man inte förstår hur det går till, men huvudsaken är ju att det funkar 🙂

  Vi drog in fiber i huset i Sollentuna och det var jättebra. Här finns det inte att tillgå, men det har börjat komma så smått ute i urbanisationerna. Här inne i stan lär det dröja…

 4. Bra investering med fiberoptik.
  Tack, håller på med andra paret vita nu sen blir det ett par svarta.
  Kanske skulle sticka ett par till mej oxå.
  Jag såg dej i din fina dress, du såg så elegant ut när du for förbi mej som en oljad blixt.
  Kram och ha en bra dag

  • Med fiber kommer internet att gå snabbt!! Det gällde att hålla upp farten när jag skulle göra de olika konsterna .Du är bra på att sticka! Kram!

 5. Ja det är bra med framtidens finesser och snabbheten är förnämlig. Dom håller på här också och förbereder för fiber.Till sist ska allting vara utbyggt.
  Kram och ha det gott♥

 6. Som väl är, så slipper vi lägga in fiber hos oss. I hyreshuset betalar vi för att få ComHem TV och det är per kabel. Vilken sort vet jag inte. När det gäller bredbandet har vi haft 3 med en dosa. Men vi har inte varit nöjda med det, för det har strulat massor av gånger. Det är ju ett så kallat mobilt bredband och det kommer vi få genom Telia igen så småningom. Det kan man lite på.

  Vi har ju ingen nytta av att huset blir mer värdefullt, eftersom det är en hyreslägenhet, som man ändå inte kan sälja varken med eller utan kabel.

  Kram/Gilla

 7. Vi har fått fiber här med, och vi hade turen att haka på det i samma veva som vi bestämde oss för huset. Och därmed fick vi det till det billigare priset. 🙂 Kram

 8. Nu har jag suttit för länge vid tv,n, man ska inte börja se nånting som slutar så sent…
  Jag smyger fram och stoppar om dig och viskar gonatt..
  Pöössss o kram***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s