9. Vad naturen lär oss!

ORMSTJÄRNAN, som lever på havets botten, har ett ovanligt pansar på sin ovansida. Den här delen av skelettet är täckt av mikroskopiska linser som tillsammans bildar ett enda komplext öga.
ormstjärna
Intressanta fakta: När vetenskapsmän undersökte ormstjärnans skelettplattor, lade de märke till ”ett ovanligt mönster av tätt packade kristallkorn tunnare än hårstrån”, sägs det i tidskriftenNatural History. Dessa kristallkorn, som består av kalciumkarbonat (kalcit), visade sig vara mikrolinser av högsta kvalitet som fokuserar ljus på det som verkar vara ljuskänsliga nerver precis under plattorna. Dessutom har linserna exakt den form som krävs för att skapa en klar bild.

Enligt kemisten Joanna Aizenberg är ormstjärnans skal ett exempel på ”en viktig princip: biologiska material är ofta optimerade för flera funktioner”.

Genom att studera ormstjärnan har forskarna kommit på ett enkelt och billigt sätt att producera skikt bestående av mikrolinser av kalciumkarbonat. De här komponenterna kan användas inom många områden, bland annat telekommunikation, där ljussignaler leds genom optiska fibrer.

 Ha en bra dag alla!

Annonser

26 thoughts on “9. Vad naturen lär oss!

  1. Naturen är underlig och underbar. Vi har mycket att lära oss där. Det är bra att du påminner mig om alla under. Vi alla måste stanna upp och försöka rädda det som räddas kan…

  2. Själva namnet låter inte så trevligt ”ormstjärna”.Men tänk vad mycket dom kan forska fram och ha användning av.
    Kram vännen och ha en fin fredags kväll♥

  3. Ja det är bra att Stenmark är kvar,han är så fin.Nu ska jag slita mig från den spännande filmen på fyran det blir för sent att se klart den.
    Natti vännen och suss gott
    Pössss o kram**

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s