Frisk luft och solsken – naturlig antibiotika?

Se till att komma ut och njut lite lagom av solen och en nypa frisk luft. Det kommer att göra dig gott.

NÄR forskare lyckades framställa antibiotika i mitten av 1900-talet hoppades man kunna utrota vissa sjukdomar. Först verkade de nya medicinerna leva upp till deras förväntningar. Men när de började användas i större utsträckning utvecklades antibiotikaresistenta bakterier.

I sökandet efter nya vapen mot infektioner har vissa forskare tittat närmare på sjukdomsförebyggande metoder från förr. En av dem är att utnyttja de positiva hälsoeffekterna av solljus och frisk luft.

Lärdomar från förr

I England fanns flera tidiga förespråkare för sol och frisk luft. Läkaren John Lettsom (1744–1815) ordinerade havsluft och solljus till barn som led av tuberkulos. År 1840 lade kirurgen George Bodington märke till att de som arbetade utomhus, till exempel bönder och herdar, i allmänhet inte drabbades av tuberkulos, medan de som mestadels vistades inomhus verkade mer mottagliga för sjukdomen.

Florence Nightingale (1820–1910) blev känd för sina innovativa metoder när hon vårdade brittiska soldater under Krimkriget. Hon skrev: ”Går ni någonsin in i en sängkammare … om natten, eller innan fönstren öppnats om morgonen, och har ni någonsin funnit luften annat än ohelsosamt qvaf och förskämd.” Hon rekommenderade att luften i sjukhussalen skulle hållas lika ren som den yttre luften utan att fördenskull kyla ner patienten. Hon tillade: ”Hela min erfarenhet hos de sjuke har fört mig till den bestämda öfvertygelsen att ljus är, näst efter frisk luft, det som är oundgängligast nödvändigt för dem … Och att det icke är endast ljus, utan omedelbart solljus, som de behöfva.” Många på den tiden trodde även att man kunde få positiva hälsoeffekter av att hänga ut lakan och kläder i solen.

 Mycket har hänt sedan 1800-talet, men även moderna studier visar nyttan av frisk luft och solljus. En undersökning som genomfördes 2011 i Kina visade en koppling mellan dåligt ventilerade och överfulla studentboenden och ett ökat antal luftvägsinfektioner.

Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att något som är viktigt för att motverka infektioner är naturlig ventilation, till exempel att uteluft kan strömma genom en byggnad. WHO:s riktlinjer för 2009 rekommenderar faktiskt naturlig ventilation som ett effektivt sätt att minska infektionsrisken på vårdinrättningar. *

”Det här låter ju bra”, kanske du tänker, ”men finns det några vetenskapliga belägg för det här? Hur kan frisk luft och solljus skydda mot infektioner?”

Naturens egna desinfektionsmedel

Studier som utförts av brittiska försvarsdepartementet har gett vissa svar. Man försökte dokumentera hur länge luften skulle vara hälsovådlig om ett biologiskt vapen med skadliga bakterier exploderade över London. För att fastställa luftburna bakteriers livsduglighet, fäste forskarna E. coli-bakterier vid spindeltrådar och exponerade dem för utomhusluft. Experimentet utfördes nattetid, eftersom man visste att solljus dödar de här bakterierna. Vad blev resultatet?

Efter ungefär två timmar hade i stort sett alla bakterier dött. När experimentet utfördes på samma plats, med samma temperatur och samma luftfuktighet men i ett slutet kärl, levde de flesta bakterierna fortfarande efter två timmar. Hur kom det sig? Uppenbarligen finns det något i utomhusluften som dödar bakterier, men man har inte riktigt kunnat klarlägga vad det är. Forskarna tror att förklaringen kan ligga i en kemisk förening som förekommer naturligt i utomhusluften och som ”fungerar som ett naturligt desinfektionsmedel mot patogener och bakterier som ligger på lur i atmosfären”. (Journal of Hospital Infection)

Även solljus har desinficerande egenskaper. I Journal of Hospital Infection förklaras det att ”majoriteten av de mikrober som orsakar luftburna infektioner inte tål solljus”.

Ha en bra dag alla !

Annonser

29 thoughts on “Frisk luft och solsken – naturlig antibiotika?

 1. Min farmor sa alltid att frisk luft och rena kalsonger var det bästa för att hålla sig frisk. Det går kanske bra med trosor också. Kram

 2. Mycket intressant där som forskarna kommer fram till. Visst ska man vara ute i friska luften så mycket som man kan. Barn som går på ” Ur o skur dagis” är bevisligen mycket friskare än barn som är inomhus mycket mer.
  Just nu inbjuder då verkligen vädret till att vara ute. Högsommarvärme i slutet av Augusti, inte dåligt. Regn väntas dock till kvällen, men det behövs för det är torrt i markerna.
  Det var inte meningen att skrämma dig vännen..**
  Kram på dig och ha en fin dag nu♥♥

  • Här har det regnat hela natten och fram till för en stund sen. Jag har passat på att göra en hel del innesysslor medan det regnade Tvättat alla golven.Vet att det inte var meningen att skrämma mej 🙂 . Ha det så gott vännen! kramen!

 3. Det gäller att ta vara på gammal visdom och kombinera det med modern fakta. Jag tycker jag är bra på att utnyttja sol och utomhusliv i kombination med alla andra måsten. Men det går inte att komma ifrån att vi bor på norra halvan av Tellus. Idag hann jag en uppfriskande morgonpromenad innan åskan och regnet skrämde in mig. Kram Bosse

 4. När jag var liten blev jag smittad av TBC av en målare som var hemma hos oss och skulle tapetsera. Jag var bara ca år och gillade honom och hängde honom i hasorna. Det var bara det att han hade sån konstig hosta, så när jag började hosta blev jag inlagt på Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus mellan 2½ års ålder till dess jag blev 3. Mina föräldrar fick inte skaffa fler barn, förrän jag var friskförklarad. Då jag hann bli 6 när jag fick en syster och nästan 9 när jag fick en bror. Detta var ju före penicillinets intåg.

  Kram/Gilla

  • Vad tråkigt att du blev smittad.. Här i Höör har vi orup som var sanatorium Där var förr många som hade TBC och det finns bilder att dom låg i sina sängar på altanen.. Kram!

   • Sv: Trots att jag var så liten kommer jag ihåg massor från sjukhustiden. Jag var för liten att ligga ute på altanen från början. Men till slut fick jag det också.

    Kram/Gilla

 5. Min mormor lärde mig att man ska hänga tvätt i solsken så att bakterierna ska dö. Jag tror på det. Jag kan ju inte se effekten av solstrålarna mer än att tvätten luktar gott efteråt! Kram

 6. Intressant forskning, för oss flesta är det väl inget nytt att vara ute i friska luften håller en friskare än att sitta inne i unken instängd miljö?!

  Jag är inte rädd för åskan, tycker det mullrar behagligt, det är rent som slår mot plåttaket som gör mej stressad…..det dånar oavbrutet….

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s