22. Vad vi kan lära av naturen

 

Inget gosedjur precis

Molokens fuktabsorberande hud.

MOLOKEN (Moloch horridus) är en australisk ödla som också kallas taggdjävul. Ödlan dricker genom att absorbera fukt från dimma, vatten och våt sand. Hur då? Svaret kan ligga i ödlans makalösa hud.
molok

Intressanta fakta: Ödlans hud är täckt av fjäll. En del forskare menar att fukt eller dagg först samlas på ödlans fjäll och sedan rinner ner mellan fjällen på den ojämna huden. Vattnet går vidare i ett system av halvöppna kanaler, eller små rännor, som leder till ödlans mun.

Moloken trotsar gravitationen när den drar upp vatten längs benen, över kroppen och in i munnen. Och den kan till och med absorbera fukt genom att gnida magen mot våta ytor. Hur går det här till?

Forskare verkar ha identifierat molokens hemlighet. Kanalerna på hudens yta är kopplade till ett annat kanalsystem i ödlans hud. Vatten sugs upp genom kanalerna med hjälp av kapillärkraften – ett fenomen som kan få vatten att pressas upp genom trånga passager och därigenom trotsa gravitationen. Ödlans hud fungerar alltså som en svamp.

Janine Benyus, en av grundarna av Biomimicry Institute, förklarar att ingenjörer skulle kunna dra nytta av den här fuktabsorberande tekniken. Hur då?
Tekniken kan användas för att utveckla ett system som absorberar fukt från luften, och därigenom kan man kyla ner byggnader effektivare och utvinna dricksvatten.

Ha en bra dag alla!

Annonser

17 thoughts on “22. Vad vi kan lära av naturen

 1. GoMorron nu är ordningen återställd och strömmen tillbaks. Åh så skönt ha vatten och kunna duscha och spola på toan. Vi har eldat i kakelugnen och grillat men fy så kallt det varit i övriga huset. Nu stallet.

 2. Vilken otrolig förmåga…..tänk vad vi skulle spara armarna om hästarna också hade den förmågan…..haha

  Jag har bott i Gävle, nära gevalia, jag njöt av kaffelukten som låg över stan, de flesta kallar den ”stanken” men jag kallar den ”doften”

  Kram

 3. Moloken är inget gosedjur för mig i alla fall..** Men intressant att det finns så många djur som man inte har en aning om.
  Ha en bra dag du också
  Kramar♥

 4. Det är klart jag smakade på August, jag pösssade mycket på han i alla fall.
  Nu pöösssar jag dig godnatt och hoppas att du får sova gott
  KRAAM 💞

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s